TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sovjet Oorlogsbegraafplaats Priekule

Op deze oorlogsbegraafplaats rusten meer dan 23.000 Sovjet soldaten en officieren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De locatie zelf is niet echt een typische begraafplaats. Er staat een groot standbeeld van moeder Rusland, daar achter een wand met soldaten in relief. Links daarvan staat nog een paneel met 1941-1945 en dan in het Lets en het Russisch "Voor zij die vochten en stierven voor het vaderland". Rechts van het relief worden een zevental soldaten geëerd die (postuum) tot held van de Soviet Unie zijn benoemd. Verder bestaat het de locatie uit een negental wanden die elk aan beide zijden 8x17 koperen platen bevatten. Op die platen worden ongeveer 23000 soldaten en officiers herdacht die tijdens de slag om de Kurzeme (regio in Letland) pocket zijn gesneuveld tussen eind 1944 en mei 1945. Van de gesneuvelden wordt de naam gemeld, in de meeste gevallen het jaar waarin ze gesneuveld zijn (1944 of 1945) en in minder dan de helft van de gevallen wordt ook een geboortejaar vermeld. Er zijn hier geen individuele graven, al zouden de doden hier wel begraven zijn. In dat geval betreft het dan een massagraf.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Jörgen Brouwer
  • Foto's: Jörgen Brouwer

56.431918, 21.600788