TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch Oorlogsgraf Lokeren-Heiende

Op de begraafplaats van Heiende ligt het graf van een burgerslachtoffer.
"Hier rust
Elza-Maria COPPIETERS
Geboren 22-10-1928 en als slachtoffer
van den oorlog overleden 11-5-1944
R.I.P. "

Op 11 mei 1944 werd de wijk Lindestraat – Sterrestraat in het centrum van de stad Lokeren bij vergissing gebombardeerd door de geallieerde luchtmacht. Er vielen meer dan 100 bommen. Vijfentachtig mensen kwamen om, tientallen waren gewond en verminkt en honderden huizen werden vernield of beschadigd.
Het eigenlijke doelwit van de bombardementsvliegtuigen was het spoorwegknooppunt in Schaarbeek. De Amerikanen bereidden de landing in Normandië voor. Drie formaties van telkens 21 vliegtuigen vlogen over Lokeren en bij de laatste formatie liep het mis.
Enkele minuten vóór een bombardement werden in het vliegtuig kleppen geopend, zoals bij het landingsgestel. Een onervaren bemanningslid drukte op de verkeerde knop en loste daarmee te vroeg de bommen. De bomverantwoordelijken in de andere vliegtuigen van de formatie beseften te laat dat het om een vergissing ging en dropten eveneens hun bommen boven Lokeren.

De slachtoffers vielen ten prooi aan "friendly fire", zoals dat heet.
Zestig jaar na datum heeft de stad Lokeren op het Koninklijk Paleis in Brussel daarvoor een erediploma gekregen "Stad slachtoffer van oorlogsfeiten 1940-1945".
Deze erkenning is voor de stad een postume hulde aan alle Lokerse burgerslachtoffers.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck