TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken "Shot At Dawn" Poperinge

Sinds de zomer van 2018 staat in het "Burggraaf Dirk Frimout Park" een kunstwerk met de naam "Shot at Down" Dit monument voor de tijdens de Eerste Wereldoorlog geëxecuteerde militairen staat niet toevallig in Poperinge. In het stadhuis van Poperinge bevond zich een dodencel waarin naar schatting 50 militairen de voltrekking van hun vonnis hebben afgewacht. In de meeste gevallen ging het om militaire vergrijpen zoals desertie, lafheid, insubordinatie of muiterij. De krijgsraad bestond uit eigen officieren en er was nauwelijks sprake van een serieuze verdediging. De veroordeelden die vaak zelfs nog minderjarig waren werden bij zonsopgang geëxecuteerd "Shot at Dawn".

Het ontwerp is van de Nederlandse kunstenaar Anno Dijkstra en is geïnspireerd op het oorlogsmonument dat op de Grote Markt van Poperinge staat. De Belgische bronsgieter Peter Berghman uit Roeselare werkte het uit tot een bronzen beeld van 6 meter lang en 4 meter hoog. Voorbijgangers kunnen in het kunstwerk kijken en stappen.

Uitzonderlijk is dat het beeld op de rug ligt en door twee schragen gedragen wordt. Op die manier wil men de mensen aanzetten om op een andere wijze over de oorlog na te denken. "Het is een monument over helen. De wonde van de oorlog kan pas genezen als alle verhalen worden verteld" (Peter Berghman)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)