TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken voor het Bombardement van 18 augustus 1944 Namen

Na de landing in Normandië, op 6 juni 1944, duurde het een hele tijd voor de Geallieerden sterk genoeg waren om de Duitse linies te doorbreken. Begin augustus probeerde het Duitse leger nog een tegenaanval maar op een bepaald moment dreigde een groot deel van het Duitse leger omsingeld te worden. Daarop werd het bevel tot de terugtocht gegeven en toen ging het plots snel: op 22 augustus slaagden Amerikaanse troepen erin de Seine over te steken, op 25 augustus trok Generaal de Gaulle triomfantelijk Parijs binnen, op 2 september stonden de Geallieerden aan de Frans-Belgische grens, op 3 september volgde de bevrijding van Brussel, ’s anderendaags gevolgd door Antwerpen.
Om het Duitse leger te beletten hun troepen te bevoorraden en versterkingen aan te voeren en tevens ook een eventuele terugtocht te bemoeilijken, voerden de Geallieerde luchtmachten bombardementen uit op verkeersknooppunten in Noord Frankrijk en België.
Zo ook op 18 augustus 1944 toen de US 8th Air Force zeven bruggen over de Maas in het vizier nam: Yvoir-Houx, Namen, Huy, Seraing, Luik, Visé en Maastricht in Nederland.
Elke brug werd aan een Bombardement Group toegewezen, een armada van meer dan 700 bommenwerpers en 400 jachtvliegtuigen als escorte. De brug over de Maas te Namen was het doelwit van de 351st Bombardement Group van de basis Polebrook in Groot-Brittannië. Omstreeks 18.00 u verschenen de 36 bommenwerpers boven de stad en wierpen hun dodelijke lading af. Daarbij vielen minstens 330 doden, minstens 600 zwaar gekwetsten en werden ongeveer 2000 huizen beschadigd. Ook bij de andere doelwitten (zoals Huy, 81 doden en 114 vernielde huizen) vielen talrijke slachtoffers.

De gedenkplaat voor de slachtoffers van het bombardement te Namen kwam er op initiatief van Richard Dessart en Bastien Wilmotte. Ze stelden vast dat er nergens een aandenken was aan de slachtoffers van het bombardement met uitzondering van een gedenkplaat voor de slachtoffers van de Sint-Nicolaas parochie.
Het gedenkteken is geplaatst aan de zijgevel van het Palais des Congrès in de Rue du Beffroi en het werd onthuld op 18 augustus 2014, precies 70 jaar na de trieste gebeurtenissen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.463732, 4.867078