TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Kerk Sint-Quirin Houdremont

Achteraan in de kerk Sint-Quirin staat een gedenkteken voor 24 augustus 1944, dag waarop de kerk in vlammen opging..

Het bestaat uit een stenen zuil met bovenaan een kruis en op de steen: 24 augustus 1944.

Links hangen 5 naamplaatjes van omgekomen maquisards: Paul DION – Maurice DION – Albert LEROY – Theophyle NIZET – Henri MAQUAY
Daaronder: "Zij staken het huis van God in brand"

Rechts: 5 namen : Victor PETIT – Gerard PIERRET – Jean-Pierre PIERRET – Michel PIERRET – Joseph PONLOT
Daaronder: "Zij hebben de jeugd vermoord"

In augustus 1944 voerden de maquisards guerrilla-operaties uit tegen de terugtrekkende Duitse legers. Een groep van het geheim leger (A.S.) zat verscholen in een bos in de buurt van Houdremont.
Op de ochtend van de 23ste passeerde een Duits konvooi de hoofdweg.
Zij werden beschoten door het A.S. Een deel van het konvooi werd geïmmobiliseerd en de inzittenden werden gedood of ernstig gewond
In afwachting van een reactie van de Duitsers namen enkele maquisards positie in aan de rand van het bos, rechts en links van de weg. In de loop van de namiddag kwamen de Kommando Alsthalter en de compagnieën van de Kriegsmarine, evenals de SIPO van Dinant, versterkt met elementen van de Feldgendarmerie, ten tonele.
De Duitsers wisten de stellingen van de verzetsstrijders te omsingelen. Enkele konden ontsnappen, anderen raakten gewond, gedood of gevangengenomen.
Eén van de ondervraagden stemde ermee in om de locatie van het maquisardkamp aan te geven. Hij zette de Duitsers op een dwaalspoor en bij ontdekking was het bewuste kamp leeg. Hij bekocht het met zijn leven.
Op weg naar Houdremont hield het Duitse Kommando enkele jongeren tegen, schoten nog enkele mannen dood of namen ze gevangen. Ze dwongen ook een ondervraagde om een Frans kamp van maquisards in de regio Nafraiture aan te geven

De volgende dag, 24 augustus, keerden de kommando Asthalter, de Sipo van Dinant, leden van de S.D. van Charleville en de Feldgendarmerie van Dinant terug naar Houdremont om wraak te nemen en het Franse kamp aan te vallen.
De operaties van de dag begonnen met de vernietiging van het maquisardkamp dat de dag ervoor was gespot. Daarna, als vergelding, gijzelden de Duitsers alle mannen van het dorp van 18 tot 40 jaar.
De groep stond onder strenge bewaking in een weiland iets buiten het dorp.
Een aantal onder hen werd vrijgelaten, anderen werden in de gevangenis van Namen opgesloten, een aantal werd gedeporteerd naar Duitsland
Ondertussen dwong het kommando Asthalter de rest van de bevolking te evacueren.
De huizen werden geplunderd en toen het dorp leeg was, bliezen de Duitsers vijf boerderijen en huizen op en staken de kerk in brand.





Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.941716, 4.943951