TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken "Rogaland Campaign" 1940 Gloppedalsura

Gloppedalsura, gelegen in Gjesdal en Bjerkreim in Rogaland, wordt de grootste rotsheuvel van Noord-Europa genoemd. Het bestaat uit schuifblokken bovenop een eindmorene. Het werd 10.000 jaar geleden gecreëerd toen gletsjers wegsmolten van het Gloppedaal. Een grote eindmorene damde de voormalige loop van de Hunnedalselva af richting Veen en Vikeså, en er werd een meer gevormd in Byrkjedalsgryta. Vorst en dooiprocessen zorgden er plotseling voor dat enorme hoeveelheden blokken en rotsen van de zuidelijke berghelling tuimelden. De glijbaan nestelde zich als een 100 meter dikke puinhoop bovenop de eindmorene en Gloppedalsura ontstond.

Slag bij Gloppedalsura
Na de Duitse aanval op Noorwegen in 1940 mobiliseerden de Noorse troepen zich bij Svanedal Ullvarefabrikk in Oltedal. Soldaten uit Noord-Jæren en zuidwaarts probeerden de Duitsers bij Bråstein te ontmoeten. De Noren werden snel teruggedrongen naar nieuwe posities in Dirdal en in Gloppedalsura. Op 22 april 1940 vielen Duitse troepen vanuit Veen Gloppedalsura aan. Hier dienden de grote rotsblokken als een natuurlijke vesting voor de Noorse verdedigers. De eerste schermutselingen deden zich rond 9.19 uur voor. De Duitsers vielen zowel op de grond als door de lucht aan en de gevechten gingen door. Na een zware Duitse aanval trokken de Noorse soldaten zich terug naar Byrkjedal.
De Noor Georg Pettersen uit Oslo sneuvelde in de strijd. Op het monument staat dat 44 Duitse soldaten sneuvelden maar er zijn verschillende berichten over hoeveel Duitse soldaten sneuvelden.

Op de gedenkplaat staat :
" De slag bij Gloppedalsura op 22 april 1940.
250 Noorse soldaten wisten te voorkomen dat
twee Duitse bataljons (800 soldaten) oprukten naar Dirtal.
44 Duitsers en één Noor vielen tijdens deze strijd. De Noor was Georg
Pettersen uit Oslo."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

58.767472, 6.278191