TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker SB 9 La Reid

Bunker SB 9 ligt in een weiland waar geiten en ezels grazen. Het ligt op een privéterrein maar is bezoekbaar. De bunker hoort bij sector Sougné-Becco (SB) van de 1e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Posistion Fortifiée de Liège 1, (PFL 1).

Het een kleinere bunker met één geschutsopening voor een mitrailleur. De bunker is toegankelijk en beschikt nog over de originele binnen- en buitendeur. Enigszins vreemd is dat deze buitendeur van het spijlen-type is. Hierdoor kon een vijand zich immers snel toegang verschaffen tot de bunker. De muren van de bunker zijn aan alle zijden 1.3 meter dik van gewapend beton.

Binnen is het onderstel waarop de mitrailleur van links naar rechts bewogen kon worden nog aanwezig. Opvallend is dat er geen kleine metalen luikjes aanwezig zijn zoals bij de meeste andere bunkers, zie bijvoorbeeld bunker SB 5 .

Deze luikjes gaven toegang tot de granaatgoot, voor nabijheidsverdediging. Men kon via deze goot een handgranaat naar buiten laten vallen. Deze viel dan via een opening aan de onderzijde van de bunker naar buiten.

Ook de twee ronde gaten boven de geschutsopening voor ventilatie zijn hier niet aanwezig. Ook hier zal dit vermoedelijk zijn omdat de bunker over 'open deuren' beschikte. Zowel de lamel-deur aan de binnenzijde als de spijlendeur waren rookgas-doorlatend. De rookgassen die bij het afvuren van de mitrailleur ontstaan konden op die manier ontsnappen.

De haken aan de muur waren om uitrusting aan op te hangen. De plankdragers waren bedoelt om materialen weg te zetten zodat men er niet over kon struikelen. Te bedenken valt dat deze (en de meeste bunkers) niet waren aangesloten op het electriciteitsnet. Er kon een stormlamp aan het plafond, aan daarvoor speciaal aangebrachte haak, worden opgehangen. Meer verlichting was er niet.

Deze bunker is na de oorlog enkel gestript van zijn luiken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski