TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Camiel Bieseman Baasrode

Aan de Scheldekaai in Baasrode staat een gedenkteken voor Camiel Bieseman.
" Voor het nageslacht
Hier viel op 2-9-1944
onder de kogels van landverraders
Camiel Bieseman
Oudstrijder 1914-18
Lid van de weerstand 1940-45

Voor vrijheid van volk, vorst en vrede "

Camiel Bieseman (°1895) was de jongste van 8 kinderen in een landbouwersgezin.
Na de lagere school kreeg hij de gelegenheid om verder te studeren aan het college te Dendermonde. Naast de schoolse vakken had hij ook een teken- en muziektalent.

In 1914 ging hij als vrijwilliger naar het front. Na een kort verblijf in Engeland kreeg hij in Calais een opleiding tot zadelmaker. Vanaf 1915 zat hij volop in de oorlog als brancardier in de loopgraven rond Diksmuide. In zijn vrije momenten beschreef en tekende hij het harde soldatenleven. Zijn prentkaarten werden door de medesoldaten gebruikt als postkaarten voor het thuisfront.
Na de oorlog nam hij zijn leven weer op. In 1920 huwde hij, zij kregen 3 kinderen.

In de tweede wereldoorlog was Camiel als oudstrijder lid van het onafhankelijkheidsfront en luisterde hij in het geheim naar de Engelse radio. Op 2 september 1944, met de bevrijding in zicht, ging hij bij de firma Vermylen siroop halen voor de vlaaien.
Tijdens het wachten met enkele vrienden op de Scheldekaai passeerde een terugtrekkend konvooi van Duitse soldaten en Duitsgezinden. Als reactie op de gebaren van een schipper werden enkele schoten gelost. Henri, de buur van Camiel, werd geraakt in de knie.
Hierop doken ze samen achter de Scheldemuur en verstopten zich onder de aanlegsteiger.
Camiel wou hulp halen en kroop bij laagtij door het slijk in de richting van zijn huis.
Tijdens deze poging werd hij laf afgemaakt door een Belgische landverrader die over de muur kwam kijken alvorens te vluchten.
Na een verwittiging door de buren trof zijn zoon Pierre hem dood aan.
Enkele dagen later was Baasrode bevrijd en namen Engelse soldaten hun intrek in de gebouwen van Vermylen. Het was met één van die soldaten dat zijn weduwe hertrouwde in 1946.




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck