TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Joodse Kinderen Berg-Stichting Laren

Het 3,40 meter hoge monument van cortonstaal is 2018 opgericht ter herinnering aan de resp. 48 en 4 Joodse kinderen en stafleden van de Berg-Stichting in Laren die tijdens de Holocaust zijn vermoord.

Dit tehuis is in 1911 opgericht door een Joodse ondernemer, Albert (Sally) Berg, om Joodse kinderen die wees waren geworden of waarvan de ouders niet (meer) in staat waren om voor hun te zorgen op te vangen en een huis te geven.

Na de Duitse inval werd het leven voor de kinderen steeds moeilijker. De toenmalige directeur Jan Reitsema heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk kinderen uit handen van de nazi's te houden. Door zijn toedoen heeft ruim de helft van de 110 kinderen de oorlog overleefd.

Het monument was initiatief van de Larense Ineke Hilhorst. Gelijk met de onthulling is ook het boek ‘De slag om de Berg-Stichting’ verschenen, geschreven door Hilhorst zelf, de historicus Teun Koetsier en de Larense burgemeester Elbert Roest. Het boek vertelt het verhaal van de Berg-Stichting.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De Slag om de Berg-Stichting