TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Februaristaking 1941 Hilversum

Waar vroeger de NSF (Nederlandse Seintoestellenfabriek) stond bevind zich nu een kunstwerk dat herinnerd aan deze fabriek. Bij dit kunstwerk is in 2021 een zuiltje met een plaquette toegevoegd ter herdenking van de februari staking die in 1941 na een oproep vanuit Amsterdam op deze plaats begon.

Toen op 25 februari 1941 in Amsterdam duizenden mensen het werk hadden neergelegd om te protesteren tegen de Anti -Joodse maatregelen van de Duitsers, breidde de staking zich dezelfde dag ook uit naar andere plaatsen waaronder Hilversum.

Aan een oproep in enkele grote bedrijven van Philips (NSF) en Fokker om uit protest het werk neer te leggen werd massaal gevolg gegeven. Dit vond grote navolging, en door geheel Hilversum werd in de een na de andere fabriek het werk stilgelegd.

De volgende dag trokken duizenden mensen naar De Groest in het centrum van Hilversum om te demonstreren tegen de Duitse maatregelen. Rond het raadhuis waren zwaar bewapende SS-troepen samengetrokken en ondanks dat er niet werd geschoten, werd de demonstratie onder die dreiging ontbonden.

De Duitse reactie was hevig. Als represaille kwamen mensen in concentratiekampen terecht, moest de bevolking van Hilversum een boete van 2,5 miljoen gulden opbrengen, werd de Gemeenteraad ontbonden en de Politiecommissaris en het college van B&W ontslagen.







Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken