TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gedeporteerden Dronero

Aan de gevel van het stadhuis hangt een marmeren plaat met zwartgekleurde gravures, geplaatst ter nagedachtenis van de burgers van Dronero die naar Duitsland werden gedeporteerd, waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

ALLEMANDI Pietro de laatste democratisch gekozen burgemeester voor de komst van het fascisme.
LANTERMINO Giovanni voormalig burgemeester, drukker-journalist en directeur van de Giolittiaanse krant "Il Progresso della Valle Maira".
COALOVA,Cristoforo, zijn medewerker.
LUGLIENGO Giuseppe,
MARCHIO Magno, industrieel.

In de nacht van 30 op 31 december '43 doodden enkele partizanen Oreste Millone, apotheker en secretaris van de fascio Oreste Millone van Dronero, en zijn partner, Anna Albenga.
Twee dagen later sloeg de SS hard terug : ze omsingelden de stad Dronero met 400 man en twee gepantserde auto's, ze staken de Piemontese stad in brand en doodden acht gijzelaars die willekeurig in de straten van de stad waren opgepakt.
Veertien andere burgers werden gearresteerd, van wie er vijf naar Mauthausen werden gedeporteerd: Geen van de vijf zou levend terugkeren uit het Oostenrijkse concentratiekamp.

Het dorp Dronero werd onderscheiden met de Gouden Medaille voor Burgerlijke Verdienste voor zijn bijdrage aan de bevrijdingsstrijd en voor het bloed dat vergoten werd tijdens de verschrikkelijke vergelding.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

44.46742, 7.36295