TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Abdij Notre-Dame d’Orval

Volgens de legende had gravin Mathilde van Toscanië die weduwe was, per ongeluk haar trouwring in de bron van het dal laten vallen. Ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring.
Mathilde riep toen uit "Dit is echt een gouden dal !" (Orval, "val d'or") en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten.

In de ruïne van de oude abdij van Orval is deze Mathildebron bewaard gebleven.
Op de muur staat de tekening van het verhaal waarin een gedenkplaat ingewerkt is.
Op het infobord staat de volgende tekst.

"Gedenkplaat ter ere van O.L.V. van het verzet.

Deze gietijzeren plaat werd ontworpen door Josette Pire.
Ze bedankte daarmee Onze-Lieve-Vrouw van het Verzet voor het behoeden van de twee mannen die haar het dierbaarst waren: haar vader, Luitenant-Generaal Pire, aanvoerder van het Geheim Leger en Pierre Van Haute, haar latere echtgenoot die ze tijdens de verzetsperiode ontmoette.
De abt van de Abdij van Orval, Dom Albert van der Cruyssen en Generaal Pire waren tijdens de Eerste Wereldoorlog wapenbroeders en werden goede vrienden.
De aanvoerder van het Geheim Leger werd omwille van zijn clandestiene activiteiten
door de nazi’s opgejaagd. Dom Marie-Albert hield hem een tijd voor de bezetters verborgen.
Uit dankbaarheid aan Onze-Lieve-Vrouw en om hun jarenlange vriendschap te herdenken, liet Dom Marie-Albert de gedenkplaat naast de Mathildefontein aanbrengen."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck