TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Elly Sanders Barchem

Het Joodse gezin Sanders kwam uit Haarlem en de ouders besloten in 1942 om hun kinderen onder te laten duiken. De oudste dochter Eline "Elly" op de boerderij van Jan Eggink aan de Vordenseweg in Barchem en de twee jongste kinderen Marleentje en Bertje bij de Familie Hollebrands in Sliedrecht.

Eind augustus 1943 ging het mis. De ouders David en Clara Sanders werden in Amsterdam gearresteerd door een lid van de beruchte Colonne Henneicke die tegen betaling Joden opspoorden. Na zware mishandeling en onder dreiging dat ook zijn vrouw hetzelfde lot wachtte gaf David de adressen prijs waar zijn kinderen waren ondergedoken.

Een dag later arriveerden twee leden van de Colonne Henneicke op de boerderij in Barchem en ondanks alle pogingen van Jan Eggink om Elly niet mee te nemen moest zij mee naar Amsterdam. Het zelfde gebeurde met Marleentje en Bertje in Sliedrecht.

Joop Hollebrands heeft nog dagenlang geprobeerd om het gezin uit de Hollandse Schouwburg te krijgen, maar tevergeefs. Vanuit Westerbork zijn zij direct gedeporteerd naar Auschwitz en daar op 10 september 1943 vermoord.

De journalist Dick Verkijk schreef over deze familie een boek "De Tragische Ondergang van de Familie Sanders" en in maart 2024 wijdde "Andere Tijden" een uitzending aan het lot van het gezin.

De gedenksteen in Barchem is in 2022 geplaatst bij de kruising Vordenseweg, Mosselseweg en Wildenborgseweg aan het begin van het zandpad naar de boerderij waar Elly was ondergedoken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De tragische ondergang van de familie Sanders
Vogelvrij
Kopgeld