TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker BV 4 Spixhe

Deze bunker, BV 4, uit de sector Becco-Vesdre is gelegen langs een bospad in een bos tussen Spixhe en Jevoumont.

De sector BV maakt onderdeel uit van de 1e verdedigingslinie voor de stad Luik, La Position Fortifiée de Liège, PFL 1.

De bunker is op zich in goede staat, maar bijna geheel overgroeid. Je zou er zo langslopen, niet wetende dat deze bunker pal naast het bospad ligt. De betonnen palen met prikkeldraad die het militaire perceel begrensden, zijn de enige aanwijzing dat hier een bunker ligt.

De bunker is nog toegankelijk. De muren van de bunker zijn aan alle zijden 1.3 meter dik, van gewapend beton. Ze waren bestand tegen beschietingen met 150mm granaten. Deze bunkers zijn gebouwd begin jaren 30.

Binnen zijn is het affuit waarop de mitrailleur van links naar recht kon worden bewogen nog aanwezig. Ook de plankdragers en de haken waaraan de soldaten hun uitrusting konden ophangen zijn nog aanwezig.

De plankdragers waren bedoelt om materialen weg te zetten zodat men er niet over kon struikelen. Te bedenken valt dat deze (en de meeste bunkers) niet waren aangesloten op het electriciteitsnet. Er kon een stormlamp aan het plafond, aan daarvoor speciaal aangebrachte haak, worden opgehangen. Meer verlichting was er niet.

De bunker vochtig, er hangen druppels van de stalen golfplaten. Binnen staat een plas water en de bunker zwermen muggen die in het stilstaande water hun eitjes leggen.

Zoals bij de meeste bunkers zijn na de oorlog toen de bunkers hun strategische waarde hadden verloren, de metalen luiken en deuren verwijderd en verkocht als schroot. Ook kwam het voor dat de bunkers tijdens de oorlog ontdaan werden van ijzer door de Duitsers en omgesmolten werd voor andere doeleinden. Als er gietijzeren observatiekoepels aanwezig waren, werden deze hergebruikt bij o.a. de atlantikwal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski