TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Burgod Reims

Claudius Burgod werd geboren in 1898 in Souk-Ahras (Algerije).
Tot 1917 woonde en studeerde hij in Tunis.
Na zijn hogere studies in Frankrijk werkte hij als hoogleraar financiële wiskunde en politieke economie aan de Société Industrielle, een organisatie voor permanente educatie en kennisverbetering die door bedrijven werd opgezet.
Burgod werd in oktober 1942 benoemd tot professor aan de commerciële afdeling van het Collège Arago in Parijs en was ook examinator aan de École des Hautes Etudes Commerciales.
Hij trouwde in januari 1943 en woonde met zijn vrouw in Parijs.

Burgod werd één van de leiders van de Reims-afdeling van de Socialistische Partij SFIO.
In 1935 was hij kandidaat bij de kantonnale verkiezingen in het 3e kanton Reims. Bij de parlementsverkiezingen van 1936 was hij de kandidaat van de Socialistische Partij SFIO.

Verschillende documenten die postuum in 1948 bij zijn kandidatuur voor het Legioen van Eer werden gevoegd, verwijzen naar zijn verzetsacties sinds 1940: inlichtingendienst, de beweging Libération-Nord in Parijs en Reims, de voorbereiding van landings- en parachutelandingsterreinen, de doorgang van verzetsstrijders naar Engeland, valse papieren. Met Kerstmis 1943 werd hij in een hinderlaag gelokt. Gevangen genomen en gemarteld in de gevangenis van Fresnes, vervolgens in Compiègne, werd hij eind januari 1944 naar Buchenwald gedeporteerd. Hij kreeg van zijn metgezellen de bijnaam "Onze Leider" of "Onze Professor" en werd naar het werkkamp in Flossemburg gestuurd, waar hij op 21 maart 1945 overleed.
Volgens de gedenkplaat vond het overlijden al in februari 1944 plaats, maar dat kon nergens bevestigd worden.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.25692, 4.03318