TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Châlons-en-Champagne

Het monument "Le dernier relève", gelegen aan de Place Saint-Etienne, werd ontworpen in 1924 door Gaston BROQUET.

Het bestaat uit een massieve hardstenen basis die een groep van 5 bronzen soldaten ondersteunt, waar een luitenant te zien is aan het hoofd van zijn loopgraafschutters.
Op de sokkel van het monument en op de muur links en rechts hangen bronzen plaquettes met de namen van de Châlonnais die voor Frankrijk stierven.

Het monument voor de doden van de Eerste Wereldoorlog illustreert het dagelijks leven in de loopgraven. Het is door de ontwerper Gaston Broquet getiteld "Op weg naar het offer of de laatste verlichting" en bestaat uit drie poilus onder leiding van een officier. De details zijn verrassend realistisch: de verschillen tussen de officier en de soldaten, de militaire uniformen, de accessoires. de wapens, enz.
Het hele beeldhouwwerk probeert indruk te maken door dit realisme en de moeilijke toestand van de soldaten: de gelaatstrekken zijn getekend, we lezen op de gezichten de uitputting en angst. De formule "Nooit meer" is hier duidelijk leesbaar.
Het monument werd op 24 oktober 1926 tijdens een grote plechtigheid ingehuldigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck