TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalig Hotel Esplanada

Honderd burgers werden op maandag 21 april schijnbaar willekeurig geselecteerd uit de straten van Pancevo. Er werd beweerd dat verschillende van deze burgers gewapend waren en dat ze Duitse soldaten hadden beschoten vanaf een begraafplaats dicht bij de hoofdweg, die ze hadden bereikt door door tunnels van een nabijgelegen restaurant te kruipen en zich in de catacomben te verstoppen.
De gijzelaars werden naar de magistratuurrechtbanken en de gevangenis van het stadhuis gebracht, waar veertig werden geselecteerd voor berechting. Vervolgens werden ze overgebracht naar het nabijgelegen opgeëiste Hotel Esplanada, waar een regulier Duits militair proces werd gehouden. Tien mannen werden tegelijk de rechtbank binnengemarcheerd en kregen geen gelegenheid om ter verdediging te spreken. Elke poging daartoe werd onmiddellijk het zwijgen opgelegd. Vier mannen werden niet schuldig bevonden en vrijgelaten op voorspraak van prominente Zwabische Duitse inwoners van de stad. Zesendertig werden ter dood veroordeeld. Vier Serviërs werden onmiddellijk schuldig bevonden aan 'rellen en ongeoorloofd wapenbezit' en onmiddellijk naar buiten gebracht om standrechtelijk te worden geëxecuteerd.
De volgende ochtend werden de overgebleven gevangenen naar de hal van Hotel Esplanada geleid en veroordeeld. Ze werden afgevoerd naar de oude Servisch-orthodoxe begraafplaats.
Veertien mannen werden tegen de muur van het kerkhof opgesteld en standrechtelijk gefusilleerd door een executiepeloton van het Grossdeutschland-regiment.
Nog gruwelijker dan de schietpartijen waren de ophangingen van 17 mannen en een vrouw die werden uitgevoerd als een openbaar vermaak.

Het is nog steeds een hotel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

44.871324, 20.641742