TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Hotton

Op de begraafplaats van Hotton liggen twee oorlogsgraven van de tweede wereldoorlog.

GUSTIN Willy, geboren in Chenée op 27 maart 1914.
Hij studeerde aan de faculteit letteren en wijsbegeerte aan de universiteit van Luik en gaf daarna les in het atheneum in Luik.
Sergeant bij de 1ste Linie, 3de I.D. Comp C47 Tractee.
Stierf voor het Vaderland in Juprelle op 11 mei 1940.
Hij sneuvelde tijdens een bombardement toen hij in steun bij de 1ste Linie in de richting van de dwarsstelling nabij de Jeker door de Luftwaffe werd aangevallen..

MARTIN Carlos, geboren te Hotton op 28 september 1921
Hij was vrijwilliger bij de Brigade Piron 1ste Compagnie 4de Peloton.
Gesneuveld op het veld van eer te Leopoldsburg op 12 September 1944, hij was 23 jaar oud.

Op 11 september verliet de Belgische Brigade Piron Brussel en kwam onder het bevel van de 8ste Britse Pantserbrigade, met de opdracht op te rukken naar de streek van Leopoldsburg--Heppen. Vroeg in de namiddag werd het Albertkanaal overgestoken te Beringen in het bruggenhoofd dat door de Nederlandse Prinses Irene-Brigade werd bezet. Rond 17 uur werd Leopoldsburg bereikt en werd een kamp met 900 politieke gevangenen bevrijd.
Op 12 september raakte Carlos van de 1ste Gemotoriseerde Eenheid zwaar gewond gedurende een vijandige mortier beschieting op het station van Leopoldsburg. Hij overleed ter plaatse.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.268906, 5.458018