TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Socialisten Berlijn-Friedrichsfelde

Op de gemeentelijke begraafplaats Friedrichsfelde ligt een herinneringspark voor de omgekomen communisten en socialisten.

Op de herdenkingsmuur staat de tekst:

"Roem en Eer voor de Onsterfelijke Strijders voor het Socialisme"
met daaronder de namen van de omgekomen communisten en socialisten tijdens de Revolutie van 1918 en de periode na de Eerste Wereldoorlog, de Weimar Republiek, de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Al vanaf de opening werd Friedrichsfelde de favoriete begraafplaats van prominente leden van de arbeidersbeweging en de KPD. Voor de machtsovername door de nazi's werden hier o.a. al Karl Liebknecht en Rosa Liebknecht begraven en werd er een gedenkteken voor de KPD en haar omgekomen aanhangers opgericht.

De nazi's lieten dit monument met de grond gelijk maken maar na de oorlog liet Wilhelm Pieck, de president van de DDR in 1951 een nieuw socialistisch gedenkteken bouwen waarnaar de bestaande graven werden overgebracht. Daarnaast kregen de urnen met de as van prominente- door de nazi's omgebrachte communisten en socialisten er een plaats of werden zij hier herdacht. Dit waren o.a. Ernst Thälmann en Rudolf Breidscheid die zijn vermoord in Buchenwald.

Daarna tot het einde van de DDR in 1990, werden er tientallen prominente SED leden en politici zoals Walter Ulbricht in dit herinneringspark begraven of bijgezet.

Bij de ingang van de begraafplaats staat een overdekte ruimte met informatieborden over het monument en de personen die daar zijn begraven of bijgezet.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)