TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Slagveld Chancellorsville

De Slag bij Chancellorsville, 30 april - 6 mei 1863, was een belangrijke veldslag tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.
Chancellorsville staat bekend als de "perfecte slag" van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee omdat zijn riskante beslissing om zijn leger te verdelen in aanwezigheid van een veel grotere vijandelijke troepenmacht resulteerde in een belangrijke Zuidelijke overwinning.
De campagne in Chancellorsville begon toen Hooker in het geheim het grootste deel van zijn leger naar de linkeroever van de Rappahannock-rivier verplaatste en deze vervolgens op de ochtend van 27 april 1863 overstak. De Noordelijke cavalerie onder leiding van generaal-majoor George Stoneman begon rond dezelfde tijd aan een langeafstandsaanval op Lee's bevoorradingslinies.
Op 1 mei rukte Hooker op van Chancellorsville naar Lee, maar de Zuidelijke generaal splitste zijn leger in het licht van een overmacht en liet een kleine troepenmacht achter bij Fredericksburg om generaal-majoor John Sedgwick af te schrikken, terwijl hij de opmars van Hooker aanviel met ongeveer vier vijfde van zijn leger.
Op 2 mei verdeelde Lee zijn leger opnieuw en stuurde het hele korps van Stonewall Jackson op een flankerende mars die het Noordelijke XI Corps op de vlucht joeg.

De hevigste gevechten van de slag - en de op één na bloedigste dag van de burgeroorlog - vonden plaats op 3 mei toen Lee meerdere aanvallen lanceerde op de Noordelijke positie bij Chancellorsville, wat resulteerde in zware verliezen aan beide kanten en het terugtrekken van het hoofdleger van Hooker.
De campagne eindigde op 7 mei toen de cavalerie van Stoneman de Noordelijke linies ten oosten van Richmond bereikte. Beide legers hervatten hun vorige positie aan de overkant van de Rappahannock van elkaar bij Fredericksburg. Met het verlies van Jackson reorganiseerde Lee zijn leger en begon een maand later met de overwinning wat de Gettysburg-campagne zou worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

38.31132, -77.64992