TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monument Oorlogsslachtoffers 1940-1945

Dit monument herdenkt alle Noren die tussen 1940-1945 aan het front, in het verzet of als burgerslachtoffers zijn omgekomen.

"Het Nationaal Monument voor Oorlogsslachtoffers 1940-45
Gunnar T. Janson

Het 'Nationaal Monument voor Oorlogsslachtoffers 1940-45', ook wel 'Het Nationaal Monument' genoemd, is een monument ter nagedachtenis aan de Noorse gesneuvelden tijdens de Elfde Wereldoorlog.
Het monument is ontworpen door Gunnar T. Jansen

Het monument is een bronzen beeldengroep met twee aktefiguren, een grote vrouw en een kleinere man, voor een gestileerde afbeelding van een gewelfde boot in een zee van boten. Het beeldhouwwerk wordt beschouwd als het belangrijkste werk van de kunstenaar.
Op de dag van de bevrijding op 8 mei 1970 werd het monument in afwezigheid van koning Olav onthuld door kroonprins Harald. Op dezelfde dag werd de 25e verjaardag van de naoorlogse bevrijding gevierd met twee minuten stilte in het hele land, en werd een tweedaags feest afgesloten met onder meer een avondmaal voor 800 gasten in Akershus.

Plechtige kransen zijn gebruikelijk bij de herdenking op de Dag van de Grondwet, 17 mei, en tijdens staatsbezoeken".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

59.906097, 10.73871