TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Restanten Gaskamer 3 Auschwitz II (Birkenau)

In de loop van 1942 werd er in Auschwitz-Birkenau begonnen met de bouw van vier nieuwe- en grotere gaskamers met de daarbij bijbehorende kleedruimtes en crematoria. Dit betrof de twee grootste (nummers 2 en 3) en twee kleinere (nummers 4, en 5). Bij de ingebruikname in maart 1943 had het crematorium van deze gaskamer 3 een capaciteit van 1440 lichamen per dag. Met dit aantal kan eenvoudig de conclusie worden getrokken dat er binnen deze ruimte enkele honderdduizenden mensen onder misleidende- en gruwelijke omstandigheden om het leven zijn gebracht.

Eind 1944 probeerde de SS de bewijzen van hun misdaden zoveel mogelijk uit te wissen en werden de gaskamers II en III samen met hun crematoria gedeeltelijk ontmanteld en kort voor de bevrijding van het kamp in januari 1945 opgeblazen.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.034747, 19.176013

Duitse vrouw die na Auschwitz stem werd tegen racisme en antisemitisme overleden

jul2021

Duitse vrouw die na Auschwitz stem werd tegen racisme en antisemitisme overleden

In Hamburg is de in Duitsland bekende actievoerder tegen racisme en antisemitisme Esther Bejarano overleden. De 96-jarige Joodse vrouw overleefde twee concentratiekampen, waaronder Auschwitz. Na de oorlog emigreerde ze naar Israël, maar ze keerde in 1960 naar Duitsland terug.

Lees meer

Voor sentimenten was in Auschwitz geen plaats

apr2020

Voor sentimenten was in Auschwitz geen plaats

Tot Bevrijdingsdag bespreekt Letter&Geest wekelijks een oorlogsklassieker. Vandaag ‘Het respijt’ van Primo Levi.

Lees meer