TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Preekstoel Luitpolarea Neurenberg

Luitpoldhain is een districtspark van 21 hectare in Neurenberg. Op deze heuvel liggen de restanten van de grote preekstoel van de Luitpolarena.

In 1927 vond de allereerste nazi-partijconferentie plaats in Luitpoldhain. Tijdens de tweede NSDAP-partijconferentie in 1929 werd het bijna voltooide Eregalerijmonument, ingehuldigd in 1930 door burgemeester Hermann Luppe, opgenomen in het evenement. Dit monument was een eerbetoon aan de ruim 9.000 gesneuvelde soldaten van Neurenberg tijdens de Eerste Wereldoorlog en bevond zich aan de oostkant van het bos.

Na de machtsovername van de nazi's in 1933 vond de Nazi-partijrally van overwinning plaats in Luitpoldhain. Het gebied werd omgevormd tot een gestructureerd paradegebied genaamd de Luitpoldarena, met een oppervlakte van 84.000 m². Tegenover de Hall of Honor werd een sprekersstand gebouwd. De Eregalerij herdenkte oorspronkelijk de nationaalsocialistische doden tijdens de Hitlerputsch van 1923.

Tijdens de bijeenkomsten van de nazi-partij vonden SA- en SS-marsen plaats voor wel 150.000 toeschouwers. Een centraal 'relikwie' was de bloedvlag, die volgens de overlevering door de nazi's werd gedragen tijdens de Hitler-Putsch. Bij de inwijding van de bloedvlag werden nieuwe normen voor SA- en SS-eenheden 'ingewijd' door de vlag aan te raken.

Op 28/29 augustus 1942 werd tijdens een van de eerste luchtaanvallen op Neurenberg de Luitpolhalle door bommen verwoest.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

The Third Reich a new History
Hitlers gewillige beulen
Hess
Das Gesicht des Dritten Reiches