TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geïsoleerd Graf Amerikaanse Soldaat

Op de gemeentelijke begraafplaats van Comblain-la-Tour bevindt zich het graf van Amerikaanse soldaat 1e klas, Joseph G. FARINA, 20 jaar.

Het is een van de weinige geïsoleerde graven van Amerikaanse soldaten. De Amerikaanse overheid had na de oorlog alle lokaal begraven Amerikaanse soldaten laten overbrengen naar de grote daartoe speciaal aangelegde begraafplaatsen als Henri-Chapelle en Ardennes-cemetery in België, en de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, Nederland. Ook kleinere begraafplaatsen werden geruimd en de soldaten overgebracht naar de grotere begraafplaatsen voor hun laatste rustplaats.

Soldaat 1e klas Fanina, 526th Armored Infantry Battalion, sneuveld tijdens gevechtshandelingen in de buurt van Malmemdy, door een shotwond in het hoofd.

Tijdens een aanval op Houyire-heuvel in de nacht van 3 januari 1945 werd hij dodelijk geraakt evenals 64 andere soldaten van zijn eenheid door vijandelijk vuur van de Duitsers.

Na zijn overlijden werd het stoffelijk overschot overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle. Echter, bij leven had hij laten vastleggen dat mocht hij komen te overlijden in de oorlog, hij begraven wilde worden in het familiegraf van de familie Pacchiotti op de begraafplaats in Comblain-la-Tour.

Een eerste poging in 1946 het stoffelijk overschot alsnog over te brengen naar Comblain-la-Tour werd niet gehonoreerd. Een herhaald verzoek in 1947 werd uiteindelijk goedgekeurd. Soldaat 1e klasse Farinna werd alsnog begraven in het familiegraf op 5 augustus 1948.

Hier rust hij nog steeds.

Op het familiegraf zijn ook twee gedenktekens aangebracht voor Louis Pacciotti, lid van het verzet, 20 jaar, die op 9 september 1944 door het Duitse leger werd vermoord. Hij werd met een ander lid van het verzet, Alphonse Renaville, 20 jaar, gefusilleerd in het bos bij Château de Ville bij het dorp Ville, niet ver van Comblain-la-tour. Bij het Château is eveneens een gedenkplaat aangebracht voor de twee verzetslieden.

Voor het hele verhaal waaruit bovenstaande deels is samengevat zie de bronvermelding.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • www.fieldsofhonor-database.com/index.php/en/isolated-graves/58918-farina-joseph-g
  • https://bel-memorial.org