TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CS 6 Fraiture

Dit is bunker CS 6 uit de sector Comblain-Sougné van de 1e verdedigingslinie van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 1 (PFL 1).

Dit was de laatste sector van de PFL 1. Deze sector liep in het westen over naar sector Sougné-Becco (SB). Sector CS bestond uit 31 bunkers ten zuiden en westen van het ooit geplande maar nooit gebouwde Fort de Sougné-Remouchamps.

De bunker bevindt zich in een bosperceel midden in een weiland. Het is een kleinere bunker met één geschutsopening voor een mitrailleur. De bunker is toegankelijk en beschikt nog over de originele binnen- en buitendeur. Enigszins vreemd is dat deze buitendeur van het spijlen-type is. Hierdoor kon een vijand zich immers snel toegang verschaffen tot de bunker. De muren zijn aan alle zijden 1,3 meter dik en van gewapend beton. Ze waren bestand tegen beschietingen met 150mm granaten.

De bunkers zijn gebouwd begin jaren 30.

Binnen is het affuit waarop de mitrailleur van links naar rechts bewogen kon worden nog aanwezig. Het metalen luikje gaf toegang tot de granaatgoot voor nabijheidsverdediging. Men kon via deze goot een handgranaat naar buiten laten vallen. Deze viel dan via een opening aan de onderzijde van de bunker naar buiten.

De twee ronde gaten boven de geschutsopening voor ventilatie zijn bij deze bunker niet aanwezig. Dit zal vermoedelijk zijn omdat de bunker over 'open deuren' beschikte. Zowel de lamel-deur (foto 5) aan de binnenzijde als de spijlendeur waren rookgas-doorlatend. Enerzijds voor ventilatie. Maar anderzijds om de giftige rookgassen, die bij het afvuren van de mitrailleur ontstaan, te laten ontsnappen.

De haken aan de muur waren om uitrusting aan op te hangen. De plankdragers waren bedoelt om materialen weg te zetten zodat men er niet over kon struikelen. Te bedenken valt dat deze (en de meeste bunkers) niet waren aangesloten op het electriciteitsnet. Er kon een stormlamp aan het plafond, aan daarvoor speciaal aangebrachte haak, worden opgehangen. Meer verlichting was er niet.

De planken op de plankdragers zijn niet origineel en later aangebracht.

De metalen luiken voor de geschutsopening zijn na de oorlog verwijderd. Die werden verkocht als schroot toen de bunkers hun strategische waarde voor de verdediging van België hadden verloren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski