TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gefusilleerden Anhée

Het gemeentebestuur van Anhée heeft op 2 september 1990 een stèle ingehuldigd op de plaats waar de bloedbaden van 4 september 1944 zijn begonnen.
Deze stèle staat naast een houten kruis aan de rand van het veld en draagt een plaquette met de eenvoudige woorden :
"Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het nazisme, bruut neergeschoten in Anhée op 4 september 1944".

De oorlog van 1940-45 was op menselijk vlak een wrede periode voor het dorp Anhée.
Al in mei 1940 waren tijdens de veldtocht vijf soldaten gesneuveld, zo'n vijftig anderen werden gedeporteerd naar Duitsland. Drie keerden nooit meer terug. Op de wegen van de vlucht waren twee vrouwen omgekomen bij luchtbombardementen. Gedurende de vier jaar van de bezetting had de bevolking niets anders gekend dan angst en ontbering.
Maar het moeilijkste moest nog komen, de tragedie van 4 september 1944, het werk van de 12de SS Panzer Division Hitlerjugend.
Tijdens de geallieerde landingen op 6 juni 1944 werd deze divisie als één van de eersten ingezet richting de landingsstranden. De annalen melden dat deze 12de SS-Pantserdivisie zich onderscheidde door zijn barbarij.

In augustus begon de Duitse terugtocht door Frankrijk en België. Op 3 september stak de
12de SS-divisie bij de brug van Yvoir de Maas over en nam positie in op de rechteroever tussen Godinne en Houx . Hierbij werden ze in een hinderlaag gelokt door het verzet.
Het waren dan ook zeer doorgewinterde SS'ers maar vol haatdragende rancune, die een dag later voor Anhée stonden waar ze verschrikkelijke wreedheden zouden begaan.
Al in de loop van de ochtend van 4 september trokken SS-detachementen het centrum van Anhée binnen. Ze eisten voeding, beroofden een juwelier en staken zijn huis in brand.
De Duitsers marcheerden vervolgens door de Dorpsstraat waar ze de bewoners uit hun schuilplaats of kelder haalden. Verschillende mensen vluchtten in algemene paniek, onder de schoten die in hun richting werden afgevuurd. Verschillende burgers werden koelbloedig doodgeschoten, huizen werden in brand gestoken.
De tol was zwaar: dertien mannen doodgeschoten, vier zwaargewonden, 73 gebouwen verwoest en 15 anderen beschadigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

A child of Hitler
Hitler Youth
De geschiedenis van de Hitlerjugend
Kristallnacht: prelude to destruction
Witnesses of War

50.3072751, 4.8858495