TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlands Oorlogsgraf Stein

Vlakbij de kasteelruïne van Stein ligt het kloosterkerkhof van de Missionarissen van het Heilig Hart. In totaal 159 religieuzen, onder wie ook Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, zijn hier begraven. De paters en broeders hebben vanaf 1921 het missiehuis op het kasteelterrein bewoond. Rond 1970 zijn er ook zusters komen wonen en heeft het kloostercomplex de functie gekregen van bejaardenoord voor religieuzen.
In 1993 zijn de laatste religieuzen begraven op het kerkhof. In het jaar 2000 is het kasteelpark inclusief het kloosterkerkhof overgedragen aan de gemeente Stein.

Op deze begraafplaats ligt het oorlogsgraf van Dirk Oudendijk.
Als reactie op acties van het verzet waarbij drie N.S.B.’ers werden doodgeschoten, besloot de Duitse bezetter een razzia te houden in Beverwijk en Velsen-Noord. Vijfhonderd jongens en mannen tussen achttien en vijfentwintig jaar zouden als gijzelaars naar kamp Amersfoort overgebracht worden, totdat de daders van de moorden zich zouden gemeld hebben.
Op zondagmorgen 16 april 1944 trokken Duitse soldaten Beverwijk en Velsen-Noord
binnen. Zij sloten systematisch straten af en gingen van huis tot huis om jongens op te pakken.
De 19-jarige Dirk Oudendijk, student aan de Apostolische school, werd ook opgepakt.
De jongens werden verzameld aan het station in Beverwijk en met veewagens vervoerd naar het Polizeiliches Durchganglager Amersfoort.
Van daaruit werden in juli 1944 700 gevangenen op transport gezet naar Duitsland.
Dirk Oudendijk verbleef in het kamp Schafstädt bij Obhausen, in het oosten van Duitsland. Daar werden ondervoeding en mishandeling hem fataal.
Hij werd in Obhausen begraven maar na de oorlog overgebracht naar het kerkhof van het missiehuis in Driehuis-Velsen. In 1974 werd hij herbegraven op het kloosterkerkhof in Stein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Claudia Van den Hof-Brok