TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Captain George Rarey Villers-Bocage

"In memoriam
Kapitein George Rarey,
Piloot van de 362ste Fighter Group
van de 9de U.S .Air Force,
viel hier in de buurt op 27 juni 1944,
in dienst van de vrijheid"

Toen George Rarey in 1942 werd opgeroepen, woonde hij in Manhattan. Hij bezat een onmiskenbaar talent voor tekenen en werkte als kunstenaar-cartoonist.
Eind 1941 werkte hij als commercieel striptekenaar en tekende o.a. advertenties.
Begin 1942 trad hij toe tot het Army Air Corps zodra de Verenigde Staten zich in de oorlog mengden. Na het voltooien van zijn grondopleiding vertrok hij naar de vliegschool bij de Aviation Cadets van de Primary Flying School in Ocala, Florida.
In november 1943 ging deze 24-jarige gevechtspiloot van de 362ste Fighter Group van het 379ste Fighter Squadron, aan boord van de Queen Elizabeth en zette koers naar Groot-Brittannië. Na zes dagen overtocht bereikte hij Schotland en werd overgebracht naar het station van de RAF van Wormingford, waar hij zich vervolmaakte in de vlucht op de P-47.
In april 1944 werd de groep overgebracht naar het hoofdkwartier in Londen om dichter bij de landingsstranden te zijn, want nu naderde dé grote dag die wekenlang voorbereid was door de strijdkrachten.

In juni 1944 voerde zijn groep veel missies uit, verkenningen, escortes, bombardementen...
Op 27 juni bereidde George zich voor op zijn 67ste missie, een verkenning van Granville.
Het was 17.00 uur toen luchtafweergeschut in de buurt van zijn toestel ontplofte. Zijn P-47 toestel werd geraakt boven de gemeente Villers-Bocage, en stortte 800 meter ten westen van de stad neer op de plaats Le Moulin. George had geen tijd om te evacueren en stierf.
De Duitsers hielden hem voor een Engelse piloot en wikkelden zijn lichaam in zijn parachute om hem in een greppel te begraven, een paar meter van het wrak van het vliegtuig. Ze legden een bord neer met de tekst: "Hier is een Engelse vliegenier."
Rarey werd later begraven op de Amerikaanse begraafplaats van Normandië.

In zijn vrije tijd tussen de missies door tekende George dagelijks honderden schetsen over het leven om hem heen, piloten, vliegtuigen, kazernes, scènes van het leven op het vliegveld..Hij was een populaire piloot die cartoons schilderde op wel 30 verschillende vliegtuigen van het squadron.
Zijn zoon Damon die hij nooit gekend heeft, publiceerde later een boek vol met de oorlogsschetsen en cartoons van zijn vader met de titel 'Laughter and Tears'.

Op de plaats waar George Rarey stierf in Villers-Bocage is een herdenkingsmonument opgericht. Op een grasveld bij de kruising staat een ovale stenen marker op kasseien met een plaquette ter nagedachtenis aan deze Amerikaanse vliegenier..

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

49.08248, -0.66779