TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wachtverblijf Bunker CS 25

Dit stenen gebouwtje was het wachtverblijf van de soldaten van de nabijgelegen bunker CS 25.

Het wachtverblijf en bunker maken onderdeel uit van de sector Comblain-Sougné van de 1e verdedigingslinie van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 1 (PFL 1).

Het wachtverblijf is gebouwd eind jaren 30 en uitgevoerd in de bouwstijl van de regio om zo minder op te vallen. Het wachtverblijf gaf de soldaten van het garnizoen dat de bunker bemande de mogelijkheid te rusten, zich te wassen en naar de latrine te gaan.

De hoofdkamer van het verblijf bevatte tafel met vier stoelen en een kolenkachel. In de andere twee kamers lag de kolenopslag en was de latrine ondergebracht. Er was een reservoir aanwezig om regenwater op te vangen. Zo kon men besparen op het drinkwater dat moeilijk aan te voeren was gezien de ligging op de steile heuvel. Ook het wachtverblijf was net als de bunker CS 5A Bis op het electriciteitsnetwerk aangesloten.

Te bedenken valt overigens als men op deze locatie staat, hoeveel moeite het gekost moet hebben om op deze steile positie een bunker en een verblijf te bouwen. En met de beperkingen op het gebied van hijskranen en ander materieel dat hier niet gebruikt kon worden. Zoals bij het artikel over bunker CS 5A bis al aangegeven woog alleen al de koepel van de tank 1.650 kg. Deze zal in onderdelen naar boven zijn gehesen via tal van kleine houten hijsvoorzieningen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • -La Position Fortifiée de Liège, Les abris de la PFL 1, Coenen & Vernier