TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Oorlogsslachtoffers La Roche

Gecombineerde monumenten bij de brug. De eerste plaquette, boven in het monument is voor de slachtoffers van 1914-1918. De andere monumenten zijn voor de slachtoffers van 1940-1945.

De volgende informatie is te vinden in het museum te La Roche:

9 september 1944, een jonge Fransman, Michel Prioux sneuvelde tijdens de eerste bevrijding van de stad La Roche-en-Ardenne.
Tijdens de eerste bevrijding op 8 september van La Roche verwoesten de Duitsers de twee bruggen van de stad.

De volgende morgen begint het schieten van de artillerie. Na enkele uren van gevechten komen de Amerikanen o.l.v. colonel Sibert de stad binnen. De Duitsers hebben 12 slachtoffers en de Amerikanen 1, Michel Prioux, de jonge Fransman die de Amerikanen vergezelde met zijn afdeling.
Zijn onderdeel nam niet werkelijk deel aan de gevechten om de bevrijding van La Roche, maar was in de buurt van de Amerikanen.
Alle inwoners mobiliseerden zich op 12 september "de dag van de begrafenis"

Op zijn kist lag de Franse driekleur.

De opstelling van de mis was: "hij is gestorven voor ons" als een symbool.
De burgemeester Jean Orban van Xivry benadrukte in zijn redevoering: "als enig geallieerd slachtoffer van de bevrijding van 9 september 1944, uw unanieme getuigenis bewijst dat we hem aannemen, want het is voor ons, het is door ons dat hij dood is in La Roche" en schriftelijk: "beste Prioux, vandaag bidt La Roche vroom voor een eerbiedige herdenking, voortaan onomkeerbaar".

Jean - Michel Bodelet

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Lennard Bolijn