TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Jean Menez

Het plein Jean Ménez in Morgat (inhuldiging op 27 juni 2014) op instigatie van de burgemeester van Crozon Daniel Moysan die in 2007 een boek schreef (Mémoires de captivité 1943-1945) waarin de reis van 476 dagen van verschrikkelijke gevangenschap van jongeren wordt gevolgd bakker van twintig jaar, die er samen met achttien andere ‘opstandige’ niet in was geslaagd Engeland en de vrije Franse strijdkrachten te verzamelen.

Een daad van moed voor sommigen, een daad van uiterst ernstige ongehoorzaamheid voor de Duitse bezetter, die in 1943 de oorlog onverbiddelijk aan zich voorbij zag gaan. Het is nog geen nederlaag, maar het jaar 1943 is het jaar van de meest intense repressie tegen alle verzetsdaden die blijven toenemen.

De jongeman zal een pad volgen dat zoveel anderen hebben gevolgd: 90 dagen gevangenisstraf in Pontaniou – verzetsgevangenis in Brest, tijd nodig voor repressieve administratieve beslissingen en vervolgens vertrek naar Compiègne, het gevangenensorteercentrum voordat hij naar Duitsland vertrekt. Concentratiekampen openen deuren naar onmenselijkheid die de meest resistente, zonder woordspeling, en de meest gelukkige of broederlijke mensen levend zullen kunnen verlaten. Buchenwald, Flossenbürg, Hraditsko en dan laatste reis naar de gaskamers van Mauthausen. Tsjechische verzetsstrijders houden de trein tegen en bevrijden de ter dood veroordeelde gevangenen, onder wie Jean Ménez.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Johan Tjallingii
  • Foto's: Johan Tjallingii

Gerelateerde boeken