TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Passchendaele Memorial Garden België

De inspanningen tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn niet min voor een klein land als België. Naast de tienduizenden Belgische militaire en burgerslachtoffers, heeft de oorlog enorme sociale en economische gevolgen. Deze Belgische tuin is een plaats van herinnering aan het oorlogsleed, één eerbetoon aan de vele Belgische slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en een symbool voor de vredesboodschap die ons land uitdraagt.

Wat de klaproos voor de Britten en de korenbloem voor de Fransen is, dat is het madeliefje voor de Belgen. Sommige Belgische soldaten versturen tijdens de oorlog dit gedroogde bloempje van de boorden van den Yser in brieven naar huis. Het centrale gazon in de tuin is daarom ingezaaid met een overvloed aan madeliefjes, terwijl in de omringende borders plantensoorten groeien die tot dezelfde familie behoren, de Asteraceae. De witte rozen refereren daarnaast naar de Belgische militaire begraafplaatsen, waar ze deel uitmaken van de beplanting, terwijl de wintergroene taxusstruik verwijst naar een eeuwenoude traditie. De kleine boom staat vaak op Belgische begraafplaatsen en symboliseert zowel dood als leven.

Het kunstwerk dat in de tuin werd geïntegreerd, is een creatie van beeldend kunstenaar Rik Ryon, die voornamelijk werkt met oorlogsschroot. Dergelijke vondsten worden regelmatig gevonden bij graafwerken of het ploegen in de Westhoek. Het kunstwerk staat symbool voor de heropbouw en de vredewens die België nastreeft, niet alleen in de jaren na de verschrikking van de Eerste Wereldoorlog maar ook tot op de dag van vandaag.

Opvallend is de inplanting van enkele Belgische grafstenen. Deze zerkjes, naar het ontwerp van de Brusselse architect Fernand Simons, zijn nooit gebruikt voor militaire graven. In het interbellum werden ze in Zonnebeke gerecupereerd voor burgergraven. Ze zijn na ontruiming bijgehouden en dienen hier als sokkel voor vredesboodschappen in de Belgische landstalen. Deze boodschappen zijn afkomstig van het participatief project "Tag for Remembrance". Tussen 1 juli en 10 november 2017 kon men een persoonlijke boodschap achterlaten. Een selectie van deze boodschappen is daarnaast ook verweven met het kunstwerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord Kasteeldomein Zonnebeke