TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Passchendaele Memorial Garden Verenigd Koninkrijk

Voor de mensen van het Verenigd Koninkrijk zal het woord ‘Passchendaele’ voor altijd de herinnering opwekken aan de zware geschiedenis en vele offers die honderdduizenden mannen en vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog in deze omgeving brachten. De graven en gedenktekens ter ere van zij die hier stierven, vindt men terug op de vele oorlogsbegraafplaatsen en monumenten in België die gebouwd en onderhouden worden door de Commonwealth War Commission (CWGC).

Het ontwerp van deze herdenkingstuin is sterk beïnvloed door het uitzicht van de oorlogsbegraafplaatsen van de CWGC. Net als de begraafplaatsen is deze tuin een plaats waar mensen kunnen stilstaan bij de oorlog en zij die sneuvelden kunnen herdenken. De zachte manier van aanplanten in vloeiende lijnen met rozen, struiken, bloembollen, gesnoeide taxus en vaste planten is vergelijkbaar met de ontwerpen van de eerste oorlogsbegraafplaatsen van de grote Britse tuinarchitecte, Gertrude Jekyll. Veel van de plantensoorten in deze tuin zijn nog steeds in gebruik op de begraafplaatsen van de CWGC.

Gertrude Jekyll ontwierp meer dan 400 tuinen en werkte samen met de architect Sir Edwin Luytens. Luytens behoorde tot één van de belangrijkste architecten voor het ontwerpen van de oorlogsbegraafplaatsen na de Eerste Wereldoorlog. In deze tuin staan twee banken naar het ontwerp van hem. Deze eiken ‘Luytens benches’ werden handgemaakt door ambachtslieden van de CWGC. Luytens gebruikte op de begraafplaatsen ook tuinelementen om het uitzicht van de stenen elementen te verzachten. Daarmee werd verzekerd dat "het serene van de grasperken en de helder gekleurde bloemen op een juiste manier de nadruk leggen op de helderheid en het leven". Daarom bevat het ontwerp van deze tuin geen "sombere" elementen. De kleur en het leven van deze planten en hun rustgevende werking, staan symbool voor het leven en de vrede die wij vandaag kennen dankzij de inzet en het offer van zij die hier een eeuw geleden hun leven gaven.

Een fragment van ‘War’ een gedicht van de Welshs dichter Ellis Evans (Hedd Wyn), die op 31 juli 1917 sneuvelde en op CWGC Artillery Wood Cemetery begraven ligt, is in het toegangspad verwerkt :
OORLOG
De oude harpen die men ooit bespeelde
Hangend aan takken van wilgenhout,
De wind doorgevend wat jongens schreeuwen,
Hun bloed vermengt met de stortvloed.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord Kasteeldomein Zonnebeke