TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Passchendaele Memorial Garden Verenigde Staten van Amerika

De Verenigde Staten lijden zware verliezen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In België vechten de Amerikanen in het Eindoffensief, met ten zuiden van Ieper alleen al 2.100 verliezen. Maar deze tuin zet de schijnwerpers op een van de minder bekende hoofdstukken uit de Eerste Wereldoorlog in België, namelijk de eerste grote internationale humanitaire hulpactie in de geschiedenis. De Duitse invasie van 1914 legde industrie en handel vrijwel onmiddellijk stil en de landbouw kreeg te kampen met allerlei problemen, zoals een gebrek aan werkkrachten en onvoldoende zaad- en plantgoed. De voedselinvoer stokte wegens de Britse blokkade tegen het bezette België, terwijl de bezetter weigerde de bevolking van voedsel te voorzien. De gemiddelde Belg was aan zijn lot overgelaten.

De prijzen in de winkels begonnen te stijgen omdat de mensen voorraden aanlegden terwijl er almaar minder goederen te koop waren. Stedelingen en arbeiders waren de eerste slachtoffers van de rampzalige situatie. In de winter van 1914-1915 kreeg bijna iedereen te maken met honger en tekorten. Mensen dachten alleen maar aan eten.

Een internationaal netwerk van bedrijfsleiders, politici en burgers werd gevormd om een noodcampagne op te starten. Dit netwerk creëerde de Commission For Relief in Belgium, onder leiding van toekomstig President van de Verenigde Staten, Herbert Hoover, die voedselhulp naar België bracht. De noodhulp werd vervolgens door het Nationaal Hulp- en Voedingscomité verdeeld onder leiding van Ernest Solvay en Emile Francqui. Herbert Hoover sprak rechtstreeks de Amerikaanse bevolking aan en ook de geallieerde regeringen van Groot-Brittannië en Frankrijk om fondsen te verwerven om goederen te kopen en een vloot van schepen te charteren.

Tussen januari 1915 en december 1918 verscheepte de Commission for Relief in Belgium 3,2 miljoen ton aan voedselhulp naar België. In het begin diende de hulp enkel als supplement op wat beschikbaar was maar al snel werd dit de enige vorm van voeding voor vele mensen.

De eiken planken waarop de foto’s van Belgische burgers staan die voedselhulp krijgen is een weergave van kisten die de hulpgoederen beschermeden tijdens de overtocht naar België. Eik is de officiële boom van Washington D.C., hoofdstad van de V.S. De metalen structuur met de geborduurde poppy erop symboliseert de bloemzakken die van over de Atlantische Oceaan kwamen en versierd werden met verf en borduurwerk. De zakken waren zo populair dat ze verkocht werden als kunstwerken om geld in te zamelen voor het Relief Fund. Het witte beton verwijst naar het witte marmer van de oorlogsmonumenten in Washington D.C. en de graven op Amerikaanse begraafplaatsen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord Kasteeldomein Zonnebeke