TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Passchendaele Memorial Garden Canada

Tussen 1914 en 1918 traden bijna 620.000 mannen en vrouwen uit de toenmalige Britse Dominions Canada en Newfoundland in dienst. Canada betaalde een hoge prijs voor haar deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Er werden meer dan 240.000 verliezen geteld, waaronder meer dan 66.000 doden. Veel van deze verliezen vielen in de omgeving van Ieper, een regio die voor Canada even belangrijk is als de Somme en Vimy. In april 1915 kregen de Canadezen tijdens de Tweede Slag bij Ieper de eerste gasaanval te verwerken. In juni 1916 waren ze betrokken, bij de Slag bij Mount Sorrel in Zillebeke. Tijdens de Slag bij Passendale namen de Canadezen van oktober tot november 1917 Passendale in ten koste van 16.000 doden, vermisten en gewonden. Deze Canadese Passchendaele Memorial Garden herdenkt de vele doden die tijdens dit oorlogsgeweld vielen.

De duizenden militairen die tijdens de oorlog vertrokken naar de slagvelden van Europa, kwamen uit iedere hoek van Canada. In deze herdenkingstuin zijn daarom plantensoorten en variëteiten samengebracht die van nature groeien in de zes ruimere ecologische regio’s van het uitgestrekte land. Als verbindend element liggen tussen de beplanting Canadese leisteenschilfers.

Het monument is een granieten rotsblok van Europese oorsprong en verbeeldt het slagveld waar zoveel mensen het leven lieten. De ruwe wanden en contouren symboliseren het heuvelachtige terrein, het modderige, vijandige landschap waar de soldaten bij Passendale mee te maken kregen. In de gladgepolijste voorzijde van het rotsblok zijn voor de gesneuvelde inheemse Canadezen vijf veren gegraveerd, een symbool voor moed en spiritualiteit bij de Canadese inheemse volkeren. Het kunstwerk is een creatie van de in Luxemburg wonende Canadese kunstenares Heather Carroll, dochter van een Inuit moeder en Schotse vader.

Op Canadese Western Red Cedarplanken is een fragment uit het gedicht ‘Passchendaele 1917’ gegraveerd, geschreven door de Canadese dichter en veteraan van de Slag bij Passendale Harry Amoss. Van de drie slagen waarin Canadezen bij Ieper meevochten werden bij Passendale het hoogst aantal verliezen geteld.
" . . . de oorlog heeft ons Boeddha-gewijs ontdaan van illusies
Heeft klatergoud in de wind geworpen
En met uitgemergelde vingers neemt ze de gewaden van trots aan
Tot we oog in oog staan met de naakte waarde van het leven . . . "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord Kasteeldomein Zonnebeke