TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Militair museum El Alamein

Dit goed onderhouden oorlogsmuseum staat in het teken van de slagen om El Alamein (1942) en de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika in het algemeen. Het museum heeft de volgende zalen tot haar beschikking:

Egyptische zaal
Deze zaal staat in het teken van de Egyptenaren die de Geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog hielpen in de strijd tegen Nazi Duitsland.

Gemenebest zaal
Deze zaal staat in het teken van Gemenebest soldaten die vochten in de beide slagen om El Alamein en verdere gebieden in Noord-Afrika. Hier zijn diverse wapens, kaarten en uniformen tentoongesteld.

Italiaanse zaal
In deze zaal zijn uniformen van Italiaanse soldaten en foto's waarop de nederlaag van het Italiaanse leger goed te zien is.

Duitse zaal
Deze zaal staat in het teken van de rol van het Duitse leger tijdens de slagen om El Alamein en andere slagen in Noord-Afrika. Hier zijn o.a. uniformen, kaarten en wapens tentoongesteld.

Gemengde zaal
Deze zaal is voor de bezoeker waarschijnlijk het meest interessante aangezien hier goed te zien is hoe de gevechten plaats vonden en ook wordt er uitleg gegeven waarom de landen die betrokken waren bij de slag om Noord-Afrika in deze oorlog terecht kwamen.

Openlucht tentoonstelling
Buiten staan een aanzienlijk aantal militaire voertuigen en wapentuig die ingezet zijn tijdens de slagen om El Alemein. Een aantal van deze museumstukken vertonen duidelijk oorlogsschade.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Michel van Wessel

Gerelateerde boeken

Generalstabschef dreier Feldmarschšlle Rommel, Kesselring und von Rundstedt
The Rommel Papers
All hell let loose
Rommel and his art of war
The history of the Second World War
  • Artikel door Matthias Ouwejan
  • Geplaatst op 2 mei 2020

Opkomst en ondergang van Panzerarmee Afrika

In 1941 besloot Adolf Hitler om in Noord-Afrika een nieuw front te openen tegen de Britten. Het Afrikakorps, zoals de eenheid in 1941 nog heette, maakte snel terreinwinst onder de ambitieuze commandant Erwin Rommel, maar verloor dat in november 1941 na de succesvolle operatie Crusader van de Britten.