TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Operation Biting Monument Bruneval

Dit monument is ter nagedachtenis aan Operation Biting, een Britse "Combined Operations" aanval op de kust bij Saint-Jouin-Bruneval in de nacht van 27 op 28 februari 1942. Het doel van deze commando operatie was om onderdelen van een Duitse Würzburg radar te stelen voor onderzoek. De Britten verloren 8 man in de aanval (2 gedood en 6 krijgsgevangenen), terwijl de Duitsers 10 man verloren (5 gedood, 2 krijgsgevangenen en 3 vermisten).

Het nieuwe monument bevindt zich in de gemeente Saint-Jouin-Bruneval in het departement Seine-Maritime, 20 km ten noorden van Le Havre en 8 km ten zuiden van Etretat. Het werd ingehuldigd op 24 juni 2012, op de 70ste verjaardag van de Britse inval in februari 1942.

Het monument bestaat uit drie verschillende ruimtes: een 20 meter lange lessenaar waarop het verhaal van de overval wordt verteld; een monument voor Britse troepen en het Franse verzet en de Charles de Gaulle-trap.

Het monument bevindt zich op de plaats van een oude Duitse stelling. De verovering ervan was een van de doelstellingen van de Britse aanval zodat de parachutisten veilig aan boord konden gaan van het strand.
De ingang van de site wordt gemarkeerd door drie borden die verwijzen naar de Britse inval in februari 1942, de toespraak van generaal de Gaulle en de inhuldiging van het eerste monument in maart 1947, en ten slotte, André Haraux, de ontwerper van de site die in 1975 werd geopend.

In 2022 werd de memorial gerenoveerd en voor de 80ste verjaardag van de Raid in 2022 werd er een ALC (Assault Landing Craft) op schaal 1/1 gemaakt en bij de memorial geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Wim Hilderson (1, 2, 3), Francky de Rous (4, 5)