Museum Switchback Oostburg

Aan de rand van het centrum van Oostburg bevindt zich het oorlogsmuseum Switchback. Het levenswerk van Erik Adriaansen. Al op jeugdige leeftijd is hij begonnen met het verzamelen van allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en de collectie groeide gestaag. In 1995 opende het museum voor het eerst haar deuren. Het museum is vernoemd naar de codenaam van de Canadese militaire operatie ter bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen in oktober 1944: "Operatie Switch Back".

Foto 1: links voor het museum staat een snelvuurkanon met de volgende tekst in het Nederlands, Duits en Engels:
Snelvuurkanon 40 mm van het wrak van het transportschip Fort Maisonneuve (Br.) behorende tot de Empireklasse, 7128 Brt, 60 bemanningsleden, gezonken op 15 december 1944 voor de kust van Cadzand tijdens de reis van New York naar Antwerpen.
Bij dit scheepsongeval zijn 4 bemanningsleden om het leven gekomen.

Foto 2: Rechts in de gevel en achter de Jeep is een nieuwe buitenvitrine te zien met bodemvondsten.
De begeleidende tekst bij de vondsten:
Brokstukken uit het verleden
Een verroeste helm, een lege munitiekist, uiteengereten restanten van wapens.
Zelfs 65 jaar na het einde van Operatie Switchback, de codenaam voor de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen van de Duitse bezetter door de geallieerden, duiken op het platteland nog constant herinneringen op aan die tijd.
De hier opgegraven restanten zijn stille getuigen van de verbeten strijd die heeft plaatsgevonden in het najaar van 1944 in West-Zeeuws-Vlaanderen.

Foto 4: ĎDuitse Paardenstalí
De begeleidende tekst bij het diorama:
Gedurende de bezetting zal een ieder die de oorlogsjaren bewust heeft meegemaakt, zich het Duitse leger en zijn paarden kunnen herinneren. Ondanks hun befaamde Blitzkrieg met hun snelle opmars van tanks en pantserwagens was het Duitse leger toch grotendeels aangewezen op vervoer met paarden. Dit in tegenstelling tot de geallieerden waar paardentractie geheel uit het leger was verdwenen. Regelmatig werden paarden gevorderd op het platteland om de enorme verliezen aan het oostfront enigszins te compenseren. Toen de strijd daadwerkelijk in onze streek uitbrak werd men op menige boerderij in West-Zeeuws-Vlaanderen geconfronteerd met ingekwartierde Duitse soldaten, terwijl hun paarden in de stallen werden ondergebracht. Veel van deze Duitse paardenuitrusting bleef na de bevrijding achter en werd door de boeren dankbaar in gebruik genomen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

nov2015

Lang lint wandelaars in spoor van bevrijders

HOOFDPLAAT - Dorp voor dorp werd West-Zeeuws-Vlaanderen 71 jaar geleden door de geallieerden bevrijd. In de voetsporen van de bevrijders wandelen zo'n 1500 mensen zondag dezelfde route: de Canadese Bevrijdingsmars.

Lees meer

okt2012

Canadese Bevrijdingsmars

Zondag 4 november wordt de Canadese Bevrijdingsmars gelopen. De wandeling start aan de Westerscheldedijk in Hoofdplaat. Via tal van dijken gaat de tocht richting Oostburg. Het tweede deel van de mars gaat via Zuidzande en Terhofstede naar het Retranchement, een typsich dorpje met een omwalling daterend uit de Spaanse bezetting. Via de Hickmanbrug, genoemd naar een gesneuvelde Canadese sergeant, trekt men de Belgische grens over richting Oosthoek en Knokke.

Lees meer