Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument voor de Canadese Queen’s own Rifles (QOR)

In Rha, nabij Steenderen, staat een fraai opgezet monument ter nagedachtenis aan een gevechtsactie in aanloop op operatie Cannonshot, waarbij 7 Canadezen van The Queens Own Rifles het leven lieten.

Bijschrift bij het monument:
Op 28 maart, 1945, staken de Queen’s Own Rifles of Canada de Rijn over bij Rees en trokken Noord Nederland binnen via Doetinchem terwijl ze de Duitse troepen achtervolgden die zich terugtrokken. Het aantal slachtoffers steeg bij het Batallion terwijl ze zich een weg vochten door de plaatsen Laag-Keppel en Doesburg en optrokken langs de buitenplaatsen Eekhoorn, Zwarte Schaar, Rodenburg, Hoefken, Huis te Weerde en Pipelure.
Een hevige strijd ontbrandde bij Rha hetgeen nog meer doden veroorzaakte. Het Battalion werd een waar koninklijk onthaal bereid door de stad Zutphen op 8 april en de feestelijkheden namen nog toe toen Prins Bernard de stad kwam bezoeken op 9 april. Daarna stootte men door naar Snippeling, Deventer en Zwolle dat zonder een schot te lossen bevrijd werd op de 14de.

Het gevoel van de eindoverwinning hing in de lucht.

Gedurende de tien dagen van de gevechten in het gebied rond Zutphen gaven de volgende Riflemen hun leven:
Rfn. J.E. Aiken – 19 jaar oud.
Rfn. E.H. Atkinson – 24 jaar oud.
Rfn. W. Burns – 22 jaar oud.
Rfn. O.E. Clark – 20 jaar oud.
Rfn. D.N. Patience – 26 jaar oud.
Rfn. T.E.C. Crawford – 31 jaar oud.
Rfn. G. Ewoniuk – 19 jaar oud.
Rfn. H. Goldsmirth – 26 jaar oud.
Cpl. H. Jamieson – 26 jaar oud.
Rfn. M.E. Pretice – 26 jaar oud.
Rfn. M.H. York – 19 jaar oud.
Lt. J.G. Kavanagh – 25 jaar oud.
Rfn. R. Macara – 26 jaar oud .
Rfn. M.J. McKenna – 26 jaar oud.
Rfn. A.R.L. Mylles – 20 jaar oud.
Rfn. L.J. Warner – 30 jaar oud.

Elke soldaat van de QOR of Canada was een jonge Canadees in de bloei van zijn leven die zich vrijwillig had ingezet voor de goede zaak. Vanaf Juno Beach op 6 juni, 1944, tot aan de eindoverwinning in Duitsland op 8 mei, 1945, streden deze Riflemen mee in alle belangrijke campagnes als onderdeel van de grote geallieerde legermacht. Tegen het eind van de oorlog hadden de Queen’s Own Rifles of Canada meer dan 1.000 verliezen geleden.

462 Riflemen brachten het grootste offer en gaven hun leven.

We zullen hen in onze herinnering bewaren! In gedachtenis!
Onthuld door de leden van de Regiment familie 02 mei, 2000.

Op kerstavond worden er sinds 2014 kaarsjes geplaatst op oorlogsgraven op 256 locaties in Nederland en daarbuiten. Ook op Tweede Wereldoorlog gerelateerde gedenkplekken en monumenten worden kaarsjes geplaatst, zoals ook op deze locatie (foto 4). Dit wordt gedaan door lokale kinderen om zo een betrokkenheid te creëren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)