TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Maarssen

Op de Algemene Begraafplaats Maarssen zijn zes grafstenen te vinden van Nederlandse oorlogsslachtoffers. Om deze grafstenen, is een decoratieve muur opgezet, waarop de volgende tekst staat:
"Zij vielen voor vrijheid en recht, Maarssen 5 mei 1945"

De namen van de gevallenen zijn: Alexander Constantijn Lindhout, Paulus Theofilus Lindhout, Willy Henrica Hems, Jaap v.d. Bosch, Willem Cornelis de Kruyf en Bertus Heus.

Een zesde gevallene, Willem (Wim) van der Kooij, is begraven op het kerkhof van de N.H. Dorpskerk in Maarssen.

Vlakbij dit bescheiden monument bevindt zich een houten herdenkingskruis met een ronde, metalen plaquette, met het opschrift:
"Hier vielen de drie K.P.ers (K.P.ers zijn leden van de zogeheten Knokploeg, een verzetstrijders beweging die zich tegen de Duitsers verzette) Joh. Been, Joh. Altena en Joh. C. van Mourik, 16 april 1945".

Deze tekst is enigszins misleidend omdat de exacte plaats van de noodlottige schietpartij waarbij zij omkwamen elders was. De drie verzetstrijders vervoerden op dat moment wapens en munitie van een dropping met een vrachtauto naar Utrecht. Per abuis is door een RAF-vliegtuig het transport op de Amsterdamse Straatweg nabij de kininefabriek beschoten. Eerder stond het herdenkingskruis dan ook op die plaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: J.H. Sagel
  • Foto's: Ewoud van Eig