Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Massamoord Amiras

Dit monument herdenkt de verwoesting van een aantal dorpen op het zuidelijke deel van Kreta en het doodschieten van meer dan 350 mensen door de Duitse bezettingsmacht in 1943. Ook liggen hier slachtoffers begraven.

Het monument is ontworpen door beeldhouwer Yannis Parmakelis
Het is gemaakt voor hen die op 14 september 1943 omkwamen bij Duitse willekeurige massa-executies, arrestaties en geÔmproviseerde schietpartijen, in represaille op acties door ťťn van de grootste guerrillabands op Kreta, geleid door Manolis Bandouvas met codenaam "Bo-Peep": de aanval op een Duitse voorpost in Kato Simi, kort daarop gevolgd door een hinderlaag met zeer zware Duitse verliezen (10-12 september). Het exacte aantal Griekse slachtoffers blijft onbekend, maar de meeste bronnen zijn het erover eens dat het aantal meer dan 500 bedraagt, bestaande uit inwoners van de dorpen Kefalovryssi, Kato Simi, Amiras, Pefkos, Vachos, Agios Vassilios, Ano Viannos, Sykologos, Krevatas, Kalami en Loutraki. Ongeveer 200 meer burgers nog werden gegijzeld. Ongeveer 1000 gebouwen, voornamelijk huizen, werden verwoest. De overlevende dorpelingen mochten hun doden niet begraven of terugkeren naar hun huizen, waarvan de meeste waren platgebrand. Er werden nooit herstelbetalingen gedaan aan degenen die het overleefden. Het kostte de dorpen vele jaren om zich te herstellen, hoewel sommige dat nooit helemaal zijn te boven gekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries, Peter de Rijcker
  • Foto's: Peter de Rijcker

35.039014, 25.443486