TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Wieringerwerf

Dit oorlogsmonument herdenkt de inwoners van de Wieringermeerpolder, die omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is in de vorm van een zwaard, dat in de grond is geplaatst. Onder de Nederlandse Leeuw staat de tekst:

JE MAINTIENDRAI

TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
DIE VIELEN IN DE JAREN
1940 - 1945

Op het monument staan de volgende namen:
C. DOUMA, A.C. de GRAAF, G. KINGMA, J. KOOLHAAS, P. PAULUSSE, J. v.d. POL
N.H.F. RIKAART, J. VARKEVISSER, D. ADMIRAAL - COMMANDEUR, J.J. ADMIRAAL.

Catrinus Douma was verzetsstrijder. Het illegale werk wordt hem fataal. Op 31 januari 1945 wordt Catrinus in Middenmeer op de graanbeurs gearresteerd en naar Amsterdam overgebracht. Negen dagen later, op 9 februari, wordt hij in Zaandam, met nog negen andere gevangenen, als represaillemaatregel gefusilleerd. Hij werd 27 jaar.

Adriaan Cornelis de Graaf verzetstrijder, met een geweldige staat van dienst. Sinds oktober 1944 werd hij Ďlaadmeesterí van BS voor de afwerpterreinen, droppingfields, voor wapens vanuit Engeland, in Noord-Holland.
Op de dag van de onderwaterzetting, 17-04-1945, besloot hij om terug te gaan naar vrouw en kinderen om deze op te halen en om het materieel en voedsel voorraden veilig te stellen. Dit bleek niet zoín goed plan want bij elke uitweg van de polder stonden de Duitsers om de vele onderduiker en mensen van het verzet op te pakken. De Graaf werd door een GrŁne Landwacht herkend en opgepakt toen hij terug keerde naar zijn tijdelijke evacuatie adres in Lambertschaag en samen met enkele onderduikers naar Hoorn vertrokken. Ze gingen per fiets, bij Wognum/ Benningbroek werd de Graaf gesommeerd om achteraan te gaan rijden en werd toen op brute wijze vermoord.
Adrie de Graaf is postuum geŽerd met de onderscheidingen:
*De ĎBronzen Leeuwí toegekend door Koningin Juliana
*Certificate of Commandation toegekend door: Supreme Heaquarters Alied Expedictienary Force,
*The Gratitude and Appreciation of the American people from the President of the USA (Dwight Eisenhouwer),
*Certificate of appreciation of the British people.

Gerben Kingma werd gedwongen om als dwangarbeider in Duitsland te werken. Hij overleed op 20 jarige leeftijd in Ammendorf.

Jan Koolhaas was reserve kapitein bij 1-II Regiment Wielrijders. Hij sneuvelde op 13 mei 1940 te Dordrecht.

Pieter Paulusse was Huzaar bij 3-III-Depot Cavalerie. Hij sneuvelde op mei 1940 te Den Haag.

Jan van der Pol is op 14 februari 1945 op 27 jarige leeftijd in Bergen-Belsen overleden.

Nelis Hendrikus Frederikus Rikaart en Jeroen Varkevisser zijn op 27 februari 1942 a/b van Hr. Ms. De Ruyter in de Javazee omgekomen.

Mevrouw D. Admiraal - Commandeur en haar baby van 8 dagen oud moesten op 17 april 1945 vluchten voor het water, omdat de Duitsers de dijk met het IJsselmeer hadden doorgestoken. Al vluchtend werden zij door een luchtaanval gedood.

Rechts van het oorlogsmonument ligt een herdenkingssteen ter nagedachtenis aan de militairen, die omkwamen tijdens de politionele acties.

De tekst op het monument luidt:
NEDERLANDS - INDIň
1945 - 1950

Hotze Bekema
02-06-1920 26-02-1947
Stradbroke - eiland

Nico Sijm
12-02-1926 05-08-1949
Buluh Pantjur

Piet J. Lockx
22-04-1928 19-06-1949
Ponorogo

Jan M. van Strien
08-09-1928 18-05-1949
Madiun

Gedenk in uw gedachten
dat zij hun leven gaven
en ver van hun verwanten
in den vreemde zijn begraven

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken