TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraf van het Gemenebest Laissac

Op de Algemene Begraafplaats in Laissac ligt een oorlogsgraf van het Gemenebest. Het is het graf van Captain Christopher James Lord van de Special Operations Executive, hij werd op 15 mei 1943 vermoord door een andere geheimagent. Hij ligt begraven in een familiegraf van de familie Solinhac-Mariande, aangezien er een aantal plaquettes van het Franse verzet op het graf staan gaan wij er van uit dat Lord samen met een Franse verzetsstrijder is bijgezet in het familiegraf van deze Franse verzetsstrijder.

De Special Operations Executive (SOE), was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Britse geheime organisatie. De organisatie hield zich bezig met sabotage en guerrilla aanslagen tegen de Duitsers. Het had contacten met verzetsgroepen in diverse landen en werkte met Britse agenten of in Groot-Brittannië opgeleide agenten uit bezet gebied.
In totaal werden er in Frankrijk 400 agenten gedropt waarvan er 100 de oorlog niet overleefden. Buiten Frankrijk was deze organisatie ook actief in België en Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: TracesOfWar.com

44.382243, 2.818599