TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 'Passatges a Walter Benjamin' Begraafplaats Portbou

Dit Monument van Dani Karavan herdenkt Walter Benjamin.

Walter werd over de Spaans / Franse grens geleid door Lisa Fittko, een verzetsstrijder die in die tijd werkte met de Amerikaanse Varian Fry in Marseille. Fittko's echtgenoot Hans Fittko was met Benjamin in het concentratiekamp Gurs geweest. Beiden waren daar gevangen als Duitse staatsburgers op Franse bodem.
Lisa Fittko kreeg Benjamin naar Portbou na een moeizame reis en merkte op dat Benjamin een portfolio bij zich had dat hij zorgvuldig bewaakte. Benjamin werd bij aankomst geïnformeerd dat hij 's ochtends naar de Gestapo zou worden overgedragen - en het zou kunnen dat de burgemeester van de stad op zoek was naar smeergeld. Benjamin geloofde de burgemeester, die loog, en pleegde zelfmoord die nacht met een dosis morfine die hij had gekregen van Arthur Koestler, de schrijver, als hij zou worden gearresteerd. Zijn manuscript werd gegeven aan een Frau Gurland, die op de vlucht was voor de Gestapo. Het is nooit teruggevonden en wordt verondersteld te zijn weggegooid door Gurland, uit angst dat ze tijdens een treinreis naar Lissabon, Portugal, zou worden doorzocht.

Benjamin werd begraven in Portbou, hoewel het lichaam nooit is gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl & Warren Leming
  • Foto's: Toon Logtenberg

42.426784, 3.163237