Het voormalige woonhuis van de Nederlandse beeldhouwer Jac Maris (1900–1996) bevindt zich aan de Looistraat 57 in Heumen, Gelderland. Het huis is tegenwoordig bekend als het Ateliermuseum Jac Maris. Oorspronkelijk was het gebouw een expositiepaviljoen dat in 1913 werd gebouwd voor de Nationale en Internationale Landbouwtentoonstelling in Den Haag. In 1926 werd het paviljoen door Jac Maris gehuurd, vanwege de goede lichtinval en de ruimte die het bood voor zijn werk als kunstenaar. In 1940 kocht hij het pand en verbouwde het ingrijpend: het rieten dak werd vervangen door dakpannen en de houten wanden door baksteen. Na de Tweede Wereldoorlog voegde hij een ruime woonkamer toe, die nu dienstdoet als expositieruimte.
Jac Maris gebruikte het gebouw als woonhuis en atelier. Hij werkte er aan een omvangrijk oeuvre in steen, brons, metaal, keramiek en hout. Zijn werk is door heel Nederland te vinden, waaronder veel oorlogs- en herdenkingsmonumenten. Een belangrijk thema in zijn werk was het menselijke lijden, vooral dat veroorzaakt door oorlog en onrecht.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Jac Maris een rol in het verzet. Hij hielp onderduikers aan een schuilplaats en raakte zelf ook betrokken bij illegale activiteiten tegen de Duitse bezetter. Zijn woning en atelier boden in die tijd niet alleen onderdak aan kunst, maar ook aan mensen die gevaar liepen. Na de oorlog verwerkte Maris zijn ervaringen in verschillende gedenktekens en oorlogsmonumenten, waaronder het bekende Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Na zijn dood in 1996 is zijn woonhuis omgevormd tot een museum. Het Ateliermuseum Jac Maris toont meer dan 200 beelden en objecten, evenals honderden tekeningen en schilderijen. In het museum is ook een speciaal oorlogskabinet ingericht, waarin wordt stilgestaan bij Maris’ verzetswerk en de impact van de oorlog op zijn leven en kunst.
Het museum is een van de weinige ateliermusea in Nederland en biedt een bijzondere inkijk in het leven van een kunstenaar die zijn idealen en strijd tegen onrecht diep in zijn werk verankerde. Meer informatie is te vinden op www.marishuis.nl.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!