TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Courouvre

Op de Algemene Begraafplaats in Courouvre liggen twee oorlogsgraven van het Gemenebest. Het zijn de graven van F/O W.C. Hillier en A.F. Smith.

Op 6 december 1942 om 16.30 vertrok vanaf vliegbasis Linton-on-Ouse de Halifax BB242 met als missie: een bombardement op de stad Mannheim in Duitsland. Aan boord bevonden zich Rear Turret Gunner Alan Frank Smith, Mid Upper Turret Gunner John Theckston, Pilot William Charles Hillier, Wireless Airgunner Robert Law Macdonald, Flight Engineer John Parkin. Wireless Operator Henry Robertson en Navigator Herbert Cantor.
Om 19.30 uur werd het toestel door de Messerschmitt Me 110 van piloot Major Gerhard Friedrich neergeschoten (zijn 6e overwinning). Alan Frank Smith kwam vast te zitten in de staartkoepel en William Charles Hillier bleef het toestel besturen om de overige bemanningsleden een kans te geven het toestel te verlaten. De Halifax stortte neer bij Courouvre. Theckston, McDonald en Parkin wisten zich met hun parachute te redden, maar werden door de burgemeester van Courouvre overgedragen aan de Duitsers en raakten krijgsgevangene. Robertson en Canton wisten na het neerkomen met hun parachute, contact te maken met het Franse verzet en keerden terug naar Engeland. Bij de crash kwam Alan Frank Smith om het leven, William Charles Hillier overleed korte tijd later aan zijn brandwonden. Beiden werden op de begraafplaats van Courouvre begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

RAF Bomber Command Losses of the Second World War, 1942

48.934939, 5.353678