Dit monument is één van de zes gedenktekens die herinneren aan de eerste overwinning van de geallieerde troepen op de Duitsers. Deze overwinning vond plaats in deze regio in en om de stad NArvik.
Op 6 april 1940 begon de Duitse inval in Noorwegen. Narvik was daarbij een belangrijk doel omdat het ondanks de noordelijke ligging over een ijsvrije haven beschikte en vanwaar ijzererts kon worden verscheept. De Duitse troepenmacht die Narvik moest innemen bestond uit tien torpedobootjagers en 1.900 soldaten van de 3e Bergdivisie. De aanval op Narvik werd verder ondersteund door de slagschepen KMS Scharnhorst en KMS Gneisenau, die als bescherming fungeerden voor de troepentransporten. In de ochtend van 9 april voer de aanvalsgroep via de Vestfjord de Ofotfjord binnen. De twee Noorse torpedobootjagers die de haven verdedigden waren geen partij voor de Duitse schepen en werden -nadat zij overgave hadden geweigerd- al snel tot zinken gebracht. Duitse troepen trokken de stad binnen en de bezetting van Narvik was een feit.
De Engelse reactie leidde in eerste instantie tot twee zeeslagen in de fjorden rond Narvik. Was er in de eerste zeeslag nog min of meer sprake van een gelijke situatie, de twee zeeslag op 13 april 1940 eindigde in een Engelse overwinning. Een groot deel van de Duitse invasievloot was verloren gegaan terwijl de Britse verliezen relatief klein waren.
Na het Duitse verlies op zee waren hun landtroepen geïsoleerd. Het Noorse leger dat inmiddels was versterkt met Britse, Franse en Poolse eenheden zette de tegenaanval in en na wekenlange gevechten werd Narvik op 28 mei 1940 door de geallieerden heroverd.
Ondertussen duurden ook de gevechten in Frankrijk voort en besloot de Britse regering tot de evacuatie van de troepen uit Noorwegen en tussen 4 en 8 juni werden alle Britse, Franse en Poolse troepen per schip geëvacueerd.
Op 8 juni viel Narvik opnieuw in Duitse handen en moest Noorwegen enkele dagen daarna capituleren. Toch staat de Slag op Narvik te boek als de eerste geallieerde overwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naast het grote monument staat een tweede gedenkteken ter ere van het 6e en 14e Franse bataljon Chasseurs Alpins die zij aan zij met de zesde Noorse divisie hebben meegevochten voor de bevrijding van Noorwegen.
Het monument is te vinden langs de E6 van Narvik naar Nordkjosboten. Globaal ligt het 25 km na Narvik en 16 km voor Gratangen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!