TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Duitse Oorlogsbegraafplaats Lübeck

Op de Duitse oorlogsbegraafplaats Lübeck voor gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog is ook een ereveld voor Duitse gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is hier een ereveld voor 320 slachtoffers van het luchtbombardement op Lübeck (28/29 maart 1942).

Zoals vrijwel alle Duitse steden is ook Lübeck gebombardeerd door de geallieerden. De Britten onder leiding van Arthur Harris openden in februari 1942 een nieuw soort offensief. Ze verlegden de tactiek van strategische bombardementen op fabrieken en legerdoelen naar het verwoesten stadscentra. De prachtige Hanzestad Lübeck en het wat verder gelegen Rostock waren als eerste steden aan de beurt. Lübeck werd door Harris bewust gekozen vanwege de smalle straatjes binnen de vesting. Hierdoor konden de brandbommen beter hun werk doen. De tactiek was om eerst met explosies de daken van de huizen te blazen en daarna in een tweede fase brandbommen op de open huizen te gooien om zo een vuurstorm te creëren. 234 Wellington's bestookten de stad op 29 maart 1942 met zo'n 400 ton aan bommen, ruim 300 burgers verloren hun leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

RAF Bomber Command Losses of the Second World War, 1942
Kriegsschicksale Deutscher Architektur 1/2. Nord und Süd
Bomber Command
De hemel stond in brand
The Bomber Command War Diaries