TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Operatie Anthropoid

Operatie Anthropoid was de code-naam voor de moordaanslag op ťťn van de belangrijkste Nazi's, Reinhard Heydrich. De aanslag werd voorbereid door de Geallieerden en werd op 27 mei 1942 uitgevoerd door twee Tsjechen die drie maanden eerder per parachute waren geland, Jozef GabčŪk en Jan Kubiö.
Heydrich raakte zwaar gewond bij de aanslag en stierf enkele dagen later.

Als vergelding voor de aanslag werd het dorp Lidice verwoest. Ook werden meer dan 13.000 mensen gearresteerd in de jacht naar de daders van de aanslag. Vele arrestanten kwamen ook om het leven.

Het monument staat op de plaats van de aanslag.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Discipelen van de duivel
Hitler - Hoogmoed 1889-1936
Heydrich
Hitlers moordenaars
Encyclopedie van de Holocaust
Hitler - Vergelding 1936-1945
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 21 juni 2007

Heydrich, Reinhard

Van leider van een inlichtingendienst, waarvan hij aanvankelijk de enige medewerker was, klom Reinhard Heydrich op tot de op ťťn na machtigste man binnen het naziterreurapparaat. Joseph Goebbels noemde hem ďde radicaalste en meest succesvolle strijder tegen staatsvijanden.Ē Tijdens de oorlog stond hij aan het roer van het Reichssicherheitshauptamt, waarin de veiligheids- en politiediensten waarover hij de leiding voerde, verenigd waren.

  • Artikel door Robert Mueller
  • Geplaatst op 29 juni 2020

Tsjechisch ondergronds verzet en de moordaanslag op Reinhard Heydrich

In de vroege ochtend van 10 juni 1942 klonken in het ontruimde dorp Lidice in Tsjecho-Slowakije schoten: dorpsbewoners werden in groepen van tien uit een kelder van een boerderij gehaald, naar een boomgaard gebracht en door een Duits vuurpeloton neergeschoten. De executies gingen de hele dag door, af en toe namen de beulen korte pauzes met schnapps. De hele mannelijke bevolking van het dorp werd geliquideerd. Onschuldig Lidice moest met de levens van haar bewoners betalen voor de moord op de derde machtigste man van het Derde Rijk, SS-ObergruppenfŁhrer Reinhard Heydrich.

Lees meer (1)