TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Landing Parachutisten Operatie Anthropoid

Op 28 december 1941 landden Jozef GabčŪk en Jan Kubiö, samen met zeven andere parachutisten, nabij Nehvizdy in het kader van Operatie Anthropoid. Jozef GabčŪk en Jan Kubiö zouden op 27 mei 1942 de aanslag op Reinhard Heydrich plegen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Artikel door Robert Mueller
  • Geplaatst op 29 juni 2020

Tsjechisch ondergronds verzet en de moordaanslag op Reinhard Heydrich

In de vroege ochtend van 10 juni 1942 klonken in het ontruimde dorp Lidice in Tsjecho-Slowakije schoten: dorpsbewoners werden in groepen van tien uit een kelder van een boerderij gehaald, naar een boomgaard gebracht en door een Duits vuurpeloton neergeschoten. De executies gingen de hele dag door, af en toe namen de beulen korte pauzes met schnapps. De hele mannelijke bevolking van het dorp werd geliquideerd. Onschuldig Lidice moest met de levens van haar bewoners betalen voor de moord op de derde machtigste man van het Derde Rijk, SS-ObergruppenfŁhrer Reinhard Heydrich.

Lees meer (1)